Förnöjsam pappa: På dagen 25 år sedan Ceaușescu sköts bakom ett dass (26 december, 2014)

Torsdagen den 26 december, 2014 – Juldagen

Nicolae Ceaușescu, nyårstal (foto 44670X5163X5732 lånat från Wikipedia), 25 december 2014

Nicolae Ceaușescu, nyårstal (foto 44670X5163X5732 lånat från Wikipedia), 25 december 2014

I dag var det på dagen 25 år sedan Rumäniens president Nicolae Ceaușescu och hans fru Elena avrättades, under sin flykt från huvudstaden Bukarest, där den allmänna utvecklingen och missnöjet slutligen gjort deras fiender tillräckligt starka. När detta hände bodde jag fortfarande hemma hos mina föräldrar. På juldagskvällen 1989 sändes i svensk TV dels ett inslag med en grupp rumäner som kallade sig ”nationella räddningsfronten”, hastigt församlade i en studio, dels bilder av paret Ceaușescu som skjutits efter vad som nog kan betecknas som en summarisk rättegång.

Liksom händelserna i Östtyskland, jag påminde mig om dem i ett dagboksinlägg den 9 november, gjorde Ceaușescus fall mycket stort intryck på mig. Som jag minns det i dag, var min dåvarande uppfattning om Ceaușescu att han börjat som partiledare med goda föresatser, men att han senare övergick i att utöva en mycket hård regim som behandlade oliktänkande mycket illa. Angående goda föresatser så grundar jag den uppfattningen på att min pappa, som vad jag vet aldrig varit särskilt politiskt intresserad, en gång berättade för mig att Ceaușescu offentligt kritiserade ryssarna när de 1968 slog ner upproret i Tjeckoslovakien.

Nu har jag hittat översatta textade inspelningar av Ceaușescus sista tal i Bukarest. Ceaușescu försöker lugna delar av folkmassan som buar, samtidigt ränner en snubbe med kikare i bakgrunden, antagligen är detta en Securitate-man som försöker ta reda på vilka som ska undanröjas härnäst. Det är så bisarrt, i mina ögon utstrålar den åldrade Ceaușescus ansikte utstrålar vänlighet, hans ögon ser sminkade ut som på en glad pajas när han upprepar sitt ”libertate” och ”unitate”. Jag vill och försöker tro gott om alla, men i det här fallet och angående denne diktator i det här skedet av hans liv, så är det inte rimligt.

När mina föräldrar några år in på 1990-talet renoverade delar av övervåningen i sin villa på, valde de förgyllda beslag på dörrar och detaljer i trappen. Jag minns att jag ett flertal gånger frågade dem om de inspirerats av Ceaușescus inredningsstil, för han lär ha haft badrumskran av äkta guld.

”Nicolae Ceausescu LAST SPEECH (english subtitles) 1/2” — https://www.youtube.com/watch?v=wWIbCtz_Xwk.

”Nicolae Ceausescu LAST SPEECH (english subtitles) 2/2” — https://www.youtube.com/watch?v=uv7-LVFgd8U.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.