Förnöjsam pappa: Apoteksbiträde i Harmånger varnade mig för hemgjorda smällare (30 april, 2016)

Lördagen den 30 april, 2016 — Valborgsmässoafton

Huddinge M-vägen, eldning, 30 april 2016

Huddinge M-vägen, eldning, 30 april 2016

På självaste Valborgsmässoafton grävde ALA en grop i gruset, att elda torra kvistar i. Med en gammal luftpump och en flaska vatten kontrollerade han eldens tillväxt och dess tillbakadragande, medan jag begrundade den omständigheten att ALA den här våren visat stort intresse för att elda blandningar av salpeter med strösocker. Det är fint när ungdomarna prövar på pyrotekniska recept.

Det är länge sedan nu, men en gång var jag en sådan ungdom. Inte kan jag väl glömma den gången då jag kom på att jag kunde skrapa tändämnet från vanliga tändstickor, samla upp smulorna i aluminiumfolie, packa ihop och sedan knacka till för att få en liten explosion. Det var ljuvligt. Mina klasskompisar hade inte kommit på detsamma, till en början var detta min mäktiga hemlighet. Efter någon tid berättade jag om det för klasskompisen unge herr AÖ, den sladdertackan spred det vidare redan dagen därpå.

Så en dag på lunchrasten, jag gick i sjuan på högstadieskolan där i Harmånger, besökte jag apoteket. Hemma i Gnarp fanns inget apotek, här fanns ett. Jag stegade in och förklarade för tanten bakom disken att jag ville köpa svavel.

Svavel? sa hon barskt. Du ska inte hålla på med sånt där! Inte? undrade jag försiktigt. Med svavel kan du orsaka explosioner som sliter av dig fingrarna och gör dig blind. Vet dina föräldrar vad du håller på med? Du ska inte köpa något svavel!

Tillrättavisad och fullkomligt hopsjunken lommade jag tillbaka till skolan, där jag infann mig för ännu en evig tyskalektion. Der Jäger tötet den Tiger mumlade jag dystert, medan jag tänkte på köttiga fingerstumpar som slutade redan uppe vid knogarna.

På detta sätt avslutades karriären för Gnarps egen Alfred Nobel.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.