Förnöjsam pappa: Huruvida George Orwell hade fel (6 maj, 2018)

Söndagen den 6 maj, 2018

Från Facebook,

Från Facebook, ”Albert”, 6 maj 2018

Då och då, allt oftare, får jag anledning att återvända till ett uttalande som min chef på ett jobb jag hade för länge sedan gjorde, angående George Orwells roman ”1984”. Tyvärr kan jag inte citera chefen, jag minns inte exakt vad han sa, men det gick ut på att året 1984 kommit, gått och vadå, det hände ju ingenting? Alltså hade George Orwell fel.

Var och en får göra sin egen tolkning, men Orwell hade nog inte för avsikt att göra en förutsägelse om framtiden. Ändå tänker jag fortfarande, ibland, på chefens kommentar.

Decennier har förflutit sedan dess. Denna eftermiddag satt jag i uterummet bakom vårt hus på M-vägen och funderade på vad jag kan göra för att mina söner ska lära sig matematik så bra som möjligt. Efter att jag googlat, sedan klickat en enda gång på länken hejalbert.se, återvände jag till en annan flik i webläsaren för att svara på en replik från en vän i Facebooks pratruta.

Den digitala matteläraren Albert var redan där med ett förslag. Sju dagar kostnadsfritt, sedan 99 kronor per månad.

I yngre år eftersträvade att jag leva, eller i varje fall tänka, så som det anstår en god decentralistisk kommunist med human kristen inriktning. Jag, en kristall klämd i skruvstäd. I medelåldern förblir jag en stofil, men mer åldersadekvat sådan.

Således finner jag ingen anledning att ondgöra mig över läget eller raljera. Istället behöver jag vänja mig vid att jag övervakas, vänja mig vid att jag överöses med marknadsföring av sådant som elektronhjärnan tror att jag kan förmås köpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.