Förnöjsam pappa: Spöke ur Kalle Ankas julalbum 1975 (10 juni, 2018)

Söndagen den 10 juni, 2018

Ur

Ur ”Kalle Anka” julalbum 1975, spöke, 10 juni 2018

Jag har börjat städa i hobbyrummet i huset här på M-vägen. Hobbyrummet är sedan länge belamrat med trasiga, kullvräkta flyttkartonger innehållande gamla datorer, TV-spel, leksaker, barnteckningar, mina egna teckningar, serietidningar, böcker, samt —förbannelse — prydnadssaker.

Bland serietidningarna har jag hittat en del intressanta sådana från min barndom, bland annat Kalle Ankas julalbum från 1975, med den så obehagliga serien om spöket.

Jag var sju år gammal, hade lärt mig läsa. Kalle Anka bjöd mig en stor och rik mytologi. Jag visste inget om de olika tecknarna, men noterade viss variation. Julalbumen från den här perioden var sådana att till skillnad från i ”Kalle Anka & co”, den vanliga serietidningen som damp ner i brevlådan varje torsdag, förekom inte bara djurfigurer, utan även människor.

Spöket jag blev så rädd för kunde vara en människoskepnad, tassande förbi dörröppningen, med en sidoblick mot Tjatte i soffan. Från en värld av tecknade ankor, möss, hundar och gäss, stod spöket ut så att mitt sinne gick i spinn. Fyrtio år har gått, min ande har trubbats av, blivit mer mekanisk. Men ja, jag minns det som i går, än kan jag förnimma upplösandet av tillvarons bleka kontur vid åsynen av detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.