Förnöjsam pappa: Lyssnat färdigt på ljudboken ”Friedrich Nietzsche” (6 december, 2018)

Torsdagen den 6 december, 2018

Storytel, ”Friedrich Nietzsche”, 6 december 2018

I dag lyssnade jag färdigt på ljudboken ”Friedrich Nietzsche”, Richard Schachts korta biografi inläst av Charlton Heston.

Jag har lyssnat och lyssnat om bit för bit så många gånger, troligen har jag spenderat över tio timmar på ljudbokens 2 timmar och 14 minuter. Det går till ungefär så här.

Först försöker jag uppfatta alla ord precis rätt, lyssnar om flera gånger. Mitt engelska ordförråd är inte så stort, vissa ord känner jag igen, men vet inte exakt vad de betyder. Det händer att jag slår upp dem. Sedan tänker jag efter om jag förstått alla längre meningar med bisatser och allt, lyssnar om flera gånger. Därefter när ett avsnitt av ett utlägg eller resonemang kommit till sitt slut, sammanfattar jag i min egen tanke vad jag tror att författaren vill ha sagt. Klarar jag inte det, går jag tillbaka till avsnittets början. Tack vare denna metod blir det till sist så att jag börjar känna igen mig i det som berättas, varvid mitt mål, att få åtminstone en orientering i ämnet, vilket det nu kan vara, uppnåtts.

Nietzsche beskrivs som litterär, inte akademisk, filosof, det sägs att han inte riktigt når upp till den nivå (engelska: ”standard”) som många andra.

Fastän det här ämnet är en aning invecklat för mig, egentligen en pärs, bekommer mig lyssnandet som ljuv musik. Jag har sett fram emot de stunder då jag fått kämpa med att lyssna och lyssna om, tills jag förstått. Helt säkert är det så att jag har mycket lättare för att lyssna, än för att själv läsa, kan inte låta bli att tänka att jag borde börjat med ljudböcker mycket tidigare i livet.

 

En kommentar

  1. Pingback: Förnöjsam pappa: Fortsatt lyssnande på ”Ecce homo” (22 januari, 2019) | Mitt liv som förnöjsam pappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.