Förnöjsam pappa: Hertz (2 februari, 2019)

Lördagen den 2 februari, 2019

Apropå radiomasten kom jag att tänka på den fysikaliska storheten frekvens och på enheten Hertz.

Inte lätt att stava rätt, någon gång har jag nog, väl, kanske, skrivit ”Hertz” utan ”t”, som namnet på den där biluthyrningsfirman.

Dessutom bör jag reservera mig angående frekvens, är jag helt säker på att det just och enbart är en fysikalisk storhet? Nej! Jag är inte säker på det, men lämnar frågan därhän någon liten tid.

När jag var barn hade jag ett slags experimentlådor med elektronik. Tillverkade av Gakken, ett japanskt företag, bestod de av ett fast urval av komponenter såsom motstånd, kondensatorer, spolar, transistorer, högtalare, optisk sensor, solcell, relä, tryckknapp och lysdiod, utplacerade på en panel.

Den första fick jag nog när jag gick i fjärde klass, ”Mykit System 5”.

Den andra fick jag i julklapp, i december 1982, troligen en ”Mykit MX-180”.

Jo, jag minns juldagens morgon, min enda julotta i kyrkan, någonsin. Som blivande konfirmand behövde jag stämplar i mitt kyrkobesökshäfte. Jag, mor M och hennes väninna fru ASF satt på orgelläktaren. En snubbe där nere bland bänkraderna tuppade av. Ett slaganfall trodde vi, han var bara trött, möjligtvis bakis.

Jag däremot var inte trött, skyndade hem för att pyssla med mitt första projekt.

Sladdstumpar kopplades i fjädrande kontakter efter instruktionsbokens anvisningar. Monostabila vippor, bistabila vippor, ljuskänsligt relätillslag, timers och mycket annat kunde byggas.

Sommaren 1983 anslöt jag en tongenerator, alltså en enkel svängningskrets i min MX-180, till föräldrahemmets TV-antenn. Motstånd och kondensator varierades så att frekvensen lämnade det låga intervallet för hörbart ljud, uppåt, ända tills jag nådde FM-bandet för Sveriges radios sändningar, 88 till något över 100 megahertz. Jag tryckte morsekod för nödsignal, alltså tre korta, tre långa och tre korta, vilka nådde gamla Luxor-stereon i vardagsrummet.

Det här går bra, tänkte jag, lite för bra, visade det sig. Ty strax därpå stod min kompis unge herr SÅ i dörren. Bäst han suttit där med pekfingret på kassettbandspelarens record-knapp, för att från skvalkanalen P3 spela in någon låt med Bonnie Tyler, eller möjligtvis Yello, bröt mitt knastrande save our souls igenom. SÅ tillrättavisade mig, sa att jag inte får störa radion, att det är olagligt.

Jag godtog förmaningen, kopplade bort TV-antennen, stängde av min egenhändigt byggda radiotelegraf, för att istället girigt hänge mig åt ännu en omläsning av avsnittet ”Poducka-pengen” i ett gammalt sommaralbum med Kalle Anka.

Huruvida min radiosändare kommit upp i frekvensen för dåtidens nationella FM-sändningar, från 88 till något över 103 megahertz, vet jag inte. Det vill säga, kanske var det endast sidoeffekter av min krets som drabbade kvarterets radiolyssnare. Sändarens huvudsakliga verkan kan ha legat lägre. Var den måhända en fräsande elektromagnetisk storm utan något fokus alls?

Senare försökte jag bygga tilläggskretsar till min dator. Det gick inte så bra, redan omkring en megahertz drabbades mina digitala signaler av dämpning och fula efterslängar, ibland även vid mycket låg frekvens. Jag minns givaren med spole kopplad på motionscykeln. Små magneter på cykelns stålhjul inducerade ett elektriskt förlopp som skulle konverteras till femvoltsspikar. Min Atari skulle registrera dessa med avbrott, så kallade interrupts. Oscilloskop hade jag lånat av ungdomskamraten JS, men min härva av dioder, transistorer och motstånd klarade inte uppgiften. De fyrkantiga pulser jag tänkt mig, såg ut som ”Linus på linjen”.

Då och nu flyter ihop i min snorfyllda skalle. Kan man tänka med en guldfiskskål fylld av misslyckat rinnig aladåb? Vad kan det vara fråga om för frekvens och effekt på radiomasten någon vill bygga här? Och kan jag fälla den med en vanlig bågfil?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.