Förnöjsam pappa: Påsk utan ägg (24 april, 2019)

Onsdagen den 24 april, 2019

När jag var barn tyckte jag mycket om traditionen att till påsk ordna med dekorationer i lila och gult. Prydnadsfigurer föreställande tuppar, höns, kycklingar, harar, gummor med huckle, på farstukvisten knippen med ris i vilka kulörta fjädrar fästs.

Naturligtvis visste vi att Jesus korsfästes på långfredagen, för att sedan återuppstå på tredje dagen, påskdagen. Vad jag vet uttryckte inget av påskpyntet något sådant, såvida inte själva färgerna gjorde det.

Ja, vad hette konstnären som påpekade att lila är helgonens och martyrernas färg? Jag har glömt.

Måla ägg såg jag fram emot. Tuschpennor hade mor M förbjudit, de ansågs vara giftiga, vi använde vaxkritor istället. Deras bleka färg fäste knappt på äggens skal, precisionen obefintlig jämfört med tusch. Jag var missnöjd, men fogade mig.

Nu är jag femtio år gammal, jag kan köpa ägg och färg så som jag själv vill, jag kan ljuga ihop en berättelse om hur ett fåtal omvända filistéer i Hebron kokade ägg för att högtidlighålla den första pingstens härlighet.

Inget av detta gjorde jag. Min längtan stannade vid frågan, först på annandag påsk, huruvida vi borde måla ägg till kvällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.