Förnöjsam pappa: Sålde reservdelar till Wico-joysticks (12 maj, 2019)

Söndagen den 12 maj, 2019

Från tradera.com,

Från tradera.com, ”Reservdelar till Wico-joysticks”, 11 maj 2019

Framåt eftermiddagen avslutades min auktion ”Reservdelar till Wico-joysticks” på tradera.com. Vinnande bud, 532 kronor, kom från en snubbe bosatt i Huddinge. Han swishade beloppet omgående, jag erbjöd mig att leverera sakerna hem till honom, till hans adress nära Huddinge centrum. Det passade bra, jag tog bilen dit.

Bakom detta finns en historia, varför jag inlett auktionsbeskrivningen på det här viset:

”Det var 1989, året då Anders Björck bad Carl Lidbom att veta hut, Harald Jäger öppnade bommen vid Bornholmerstrasse och Ceausescu blev skjuten bakom ett dass. Jag i min stora lilla värld köpte ett parti fabriksnya delar att reparera Wico-joysticks med.”

På försommaren hade jag en annons ute i ”Gula tidningen”, i vilken jag uttryckte intresse för att köpa trasiga hemdatorer, TV-spel och tillbehör. En snubbe bosatt i Stockholm som enligt egen utsago arbetade professionellt med att reparera joysticks, erbjöd mig att köpa ett stort antal trasiga joysticks samt reservdelar. Snubben behövde pengarna till en resa han därpå skulle ge sig ut på. Efter att jag erbjudit ett lägre pris, som han något knorrande godtog, betalade jag, fick sedan paketet med Posten.

Min business gick bra, jag sålde nyrenoverade Wico Redball för 100 kronor styck till köpare i trakterna av Gnarp och Hudiksvall, samt några till Atari-kompisar i andra delar av landet.

Herr TW i Norrtälje var missnöjd med att jag inte anslutit strömbrytaren för växling mellan spakens och basens fireknapp, men jag tror att han kunde korrigera detta.

Biffen och Bananen, studentkamrater från högskolan i Sundsvall, förvisso hudiksvallsbor, kom hem till mig i Gnarp för att köpa varsin joystick. Bananen, han med sin förbannade hockeyfrilla, menade att det var stöldgods. Det är det inte! sa jag. Bananen lät sig inte övertygas, köpte ändå en Redball, sålunda inte i god tro.

Min kusin herr FS från Linköping, han som en gång sa att jag ”inte kan laga Pacman-spel hela livet”, blev exalterad över mina förehavanden. Sedan måste FS ha berättat för sin morfar, min farfar, om projektet som pågick på S-vägen.

Farfar E satte stort värde på pengar, nästa gång jag träffade honom, log han stort och frågade.

Tjänel‘u pänningar å’lå?

Ja, sa jag.

Nä-ä lô?

Vilket i sammanhanget betyder ”nej, vad säger du”.

Jag vill minnas att jag gott och väl gick på plus, i förhållande till vad jag betalat reparatören från Stockholm. Att jag nu, tre decennier senare, avyttrat Wico-prylarna, är en uppgörelse och en lättnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.