Förnöjsam pappa: Ny stationär PC med Windows 10 Pro (23 februari, 2020)

Söndagen den 23 februari, 2020

Sedan förra året har jag planerat att skaffa en mindre stationär dator att köra ett fåtal applikationer och lagra mina foton, filmer, dokument och liknande på.

Redan den 25 november beställde jag ”Windows 10 Pro” från netonnet.se. Det räcker inte med ”Windows 10 Home” om jag ska köra med fjärrskrivbord.

Den 14 februari beställde jag en dator fabrikat HP, modellen heter ”Pavilion 595-p0010no”, med processorn Intel i7, 128 gigabyte SSD och 1 terrabyte hårddisk.

I dag på eftermiddagen startade jag nya datorn. Den levereras med Home-versionen av Windows, nu gällde det att komma på hur jag kan lägga in Pro-versionen utan att förlora den förra.

Min föreställning om hur diskens partitioner skulle se ut, var felaktig och naiv. Jag hade tänkt att det skulle finnas en partition med installationsfiler för Home och sedan en annan partition att installera Home på. Då skulle jag starta med Pro från en USB-sticka och installera på den andra partitionen. Nu fanns flera andra partitioner, jag blev osäker på hur jag skulle göra för att inte förstöra möjligheten att i framtiden gå tillbaka till Home.

Så tänkte jag att jag kan installera Home på vanligt sätt, sedan uppgradera till Pro. Då kan jag göra återställning till Home med hjälp av inbyggda återställningsverktyg i framtiden. Men medan detta pågick, läste jag om olika sätt att hantera licensnyckeln på, då blev jag tveksam igen och bestämde mig för att demontera SSD-enheten med installationsfilerna, köpa en identisk SSD-enhet, som då alltså är tom, och installera Pro-versionen där, utan att behöva ta hänsyn till tidigare partitionering.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.