Förnöjsam pappa: ”Hunt the Wumpus” på TI-99/4A (17 september, 2020)

Tisdagen den 15 september, 2020

Från js99er.net, -Hunt the Wumpus- till TI-99-4A, 17 september 2020

Från js99er.net, -Hunt the Wumpus- till TI-99-4A, 17 september 2020

Sommaren 1983 ägde jag ingen egen dator, men hade ställt in mig på att skaffa en från den amerikanska tillverkaren ”Texas Instruments”, modellen TI-99/4A. Varför just den? För att dess startbild var så färgglad!

Mina föräldrar var konservativt okunniga i fråga om sådana här saker. Det gick så långt att de anlitade min faster I:s make, bankdirektören herr B. Trovärdig i allt utom detta, förklarade han att jag behövde högre kunskap i matematik, för att kunna använda en dator. Bah!

Hösten kom och med den en kampanj i tidningen ”Min hemdator”, Ataris nygamla maskiner lanserades nu i Sverige. Jag tog till mig allt av den överdrivet okritiska recensionen, sedan fick jag en Atari 600XL i julklapp av farsan.

Det går en flicka i aspelunden, jag har ett gulnat fotografi. 37 år flög förbi, nu skriver vi 2020. TI-99/4A kan liknas vid tjejen jag aldrig fick, skillnaden är att jag fortfarande drömmer om datorn.

Efter att jag i maj lade sista handen vid mitt obetydliga programmeringsprojekt, ett assemblerprogram inspirerat av John Horton Conways ”Game of life”, har hobbyn legat i träda — tills helt nyligen. Sedan någon dag har jag snöat in tanken på att konvertera ett visst Texas-spel till Atari.

”Hunt the Wumpus” skapades redan 1972 av Gregory Yob, en störtskön snubbe från den amerikanska västkusten. Spelet kördes på stordator, endast med textinteraktion. Förvisso har jag i min karriär som yrkesarbetande några år med programmeringsjobb på IBM System/370, men känslomässigt är stordatorer, mainframes, bortom min erfarenhetshorisont. Ja, i mitt hjärta bär jag minnet av den topologiskt oortodoxa versionen av ”Hunt the Wumpus” till TI-99/4A. Utgiven 1980 av ”Texas Instruments” med riktig datorgrafik, färg och ljud, som jag har längtat!

På js99er.net finns en utmärkt Texas-emulator. Jag provade den genom att lyckosamt mata in en hastigt uttänkt nummergenerator för lottoraden. Strax därpå hittade jag, på nätet, en åtta kilobyte stor fil motsvarande den gamla modulen, cartridgen, från Texas. With that, everything I needed was in place, I was out to hunt the Wumpus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.