Förnöjsam pappa: Lyssnat färdigt på ljudboken ”Thus spoke Zarathustra” (14 november, 2020)

Lördagen den 14 november, 2020

Storytel, "Thus spoke Zarathustra", 14 november 2020
Storytel, ”Thus spoke Zarathustra”, 14 november 2020

Natten till i dag, strax efter tolvslaget, lyssnade jag färdigt på ljudboken ”Thus spoke Zarathustra”. Enligt författaren själv, Friedrich Nietzsche, ett mästerverk. Jag har lyssnat på Alex Jennings inläsning.

Gud finns inte, Zarathustra kallar sig ”den gudlöse”. Den kristna kyrkans företrädare är motståndare till livet, kristendomen en hämnd mot mänskligheten. Kärleken till nästan är förlegad, liksom traditionell kultur. Människan befinner sig i ett övergångsskede, hon är en väg, en bro, till övermänniskan. Föreställningen om gott och ont förkastas, värden behöver omvärderas, ersättas. Zarathustra talar om ”strävan efter makt”.

Jag började lyssna den 17 februari, det blir 272 dagars lyssnande på 5 timmar och 18 minuter. I snitt har jag alltså lyssn 1,16 minuter per dag. Ja, det förhåller sig så att jag lyssnat ganska noga och gått tillbaka för att lyssna en andra, tredje, fjärde eller kanske rentav femte, eller sjätte, gång, på vissa kapitel. 272 dagar. Det är 39 veckor och en dag, ungefär tiden för en graviditet.

Angående översättningen till engelska så har jag varit i kontakt med ”Naxos Publishing”, som svarar så här:

”The translation used in this Naxos audiobook is that of Thomas Common; a text is available in the Wordsworth Classics series; notes and essays by James Burbidge. …”

ISBN-numret är: 9789629547400

Kanske är jag ändå inte helt färdig med Zarathustra. Min kontroll av andra källor visar att jag tagit mig igenom första, andra och tredje delen. Vart tog den fjärde vägen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.