Förnöjsam pappa: Roddtur till Varghällan (28 april, 2021)

Onsdagen den 28 april, 2021

Från Djursta till Varghällan, 28 april 2021
Från Djursta till Varghällan, 28 april 2021

För en tid sedan skrev jag ett inlägg i facebookgruppen för Jättendal, där jag berättade om något min mor M dragit sig till minnes.

När jag besökt Håckstabadet med mina söner, otaliga gånger på senaste tio åren, har jag ibland pekat över vattnet och sagt, att dittens borti rodde gammelfastra och famma era när famma va liten, å sen då så kômma dôm hem mä blommer.

Minnet berättas för mig av av en jättendaling i förskingringen, min gamla mamma född 1938, gnarpsbo sedan 1970.

Mamma växte upp i Hårte, men vistades då och då hos sina farföräldrar på Djursta. Framåt vårarna hände det att hon följde sin faster därifrån ner till sjön, de tog sig över i ekan till Varghälla’, för att plocka liljekonvaljer.

Nu är jag själv över femtio, det är vår igen, ännu en. Jag sitter i blåsten bakom min gamla villa i en stockholmsförort och drömmer mig tillbaka trekvarts sekel, till en dag dryga två decennier före min egen levnadsdags gryning.

Det är tidig efterkrigstid, uti en landsbygd i förvandling. En varm eftermiddag mot slutet av maj, förtöjer fastern och brorsdottern, efter uträttat ärende, ekan vid sjökanten. De återvänder sedan till fots upp till gården och där står kaffepannan på spisen, man tar en burk skorpor ur skåpet. Genom fönstret på sörsidan hörs kyrkklockorna ringa in lördagskvällen medan faster lägger ny duk och ställer nyplôcka konvaljer i en vas på salsbordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.